dinsdag 27 oktober 2015

War Horse - New London Theatre


Normaal gesproken zijn de matinees op dinsdag op West End dun gezaaid. Na 'Jersey Boys' en de toneelstukken 'The Woman In Black' en 'The Mousetrap' houdt het wel zo'n beetje op. Maar gelukkig is het deze week half term dus is er veel meer keuze. En hoewel 'Les Misérables' en 'The Phantom Of The Opera' nog altijd op de lijst staan voor een herbezoek, valt de keuze toch op 'War Horse' in de wetenschap dat die voorstelling in maart 2016 in het New London Theatre gaat stoppen. 

Vooraf een prachtige plaats geboekt in het midden van rij AA. Je zit wel wat dicht op de actie , maar deze rij biedt verder perfect zicht op het toneel en je betaalt de helft van de prijs van de rij achter je.

Op zaterdagochtend was er in het New London nog een gratis event 'Inside The Horse' waarbij poppen regisseur Jimmy Grimes een uur lang vertelde over de ontwikkeling van de voorstelling en dan vooral over de poppen zoals die in 'War Horse' gebruikt worden. Bovendien gaf Joey acte de présence en was er achteraf de mogelijkheid om vragen te stellen aan drie van de acteurs die Joey iedere dag tot leven brengen. Zeker interessant en een leuke voorbereiding op de voorstelling van dinsdag.

Ik zag 'War Horse' al een paar keer eerder in Londen en een uitgebreid verslag over de voorstelling is hier nog na te lezen. Erg fijn om de voorstelling opnieuw te beleven al was ik vergeten hoe godvergeten gruwelijk het verhaal en de uitbeelding daarvan in de sommige scenes is.  Verbazingwekkend ook weer hoe snel je vergeten bent dat de paarden maar een mechanische constructie zijn en je gegrepen wordt door de emoties in het verhaal. Ook dit keer stroomden de tranen weer bij het emotionele en hartverwarmende slot. Prachtige cast op het podium met James Backway die uitblonk als Albert Narracott.

Aan alle moois komt een eind maar 'War Horse' is en blijft een fantastisch inventieve beleving en alle prijzen waarmee deze productie van het National Theatre wereldwijd bekroond is zijn volkomen terecht. 


Deze voorstelling zag ik 's middags op dinsdag 27 oktober

© foto's Brinkhoff/Mogenburg