vrijdag 23 oktober 2015

Gypsy - Savoy Theatre


Deze avond is het opnieuw naar 'Gypsy' in het Savoy Theatre, een laatste kans voor deze productie die, na een uiterst succesvolle reeks, eind november de laatste voorstellingen speelt. 

De musical met de onvergelijkbare Imelda Staunton zag ik eerder in juni en een uitgebreid verslag daarvan is hier na te lezen. Voor dit bezoek had ik een plaats geboekt op de eerste rij. Wel wat dichtbij voor de enkele keer dat de spelers over de catwalk lopen maar verder prachtig zicht op de scènes die bijna geruisloos in elkaar lijken over te vloeien door het prachtige decorontwerp van Antony Ward. 

Ik weet dat Staunton slechts een enkele voorstelling heeft gemist maar toch loop ik met een spannend gevoel over de Strand richting Savoy. Maar gelukkig, ze speelt gewoon, net als de rest van de eerste cast. Inmiddels heeft Lara Pulver de voorstelling verlaten en heeft voormalige June Gemma Sutton nu de rol van Louise overgenomen. En Lauren Hall op haar beurt is de nieuwe June in 'Gypsy'. Mooi om te zien dat Sutton op geheel eigen wijze de rol van Louise heeft ingevuld. Wat minder kwetsbaar misschien en bijna hard en meedogenloos als ze in de bloei van haar carrière als Gypsy Rose Lee eindelijk het juk van haar moeder heeft afgeschud. Een prachtige prestatie. 

Overigens verdient de gehele cast een grote pluim. Ze zijn inmiddels ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld of het nu gaat om de getalenteerde kinderen in de eerste akte in de scène met Uncle Jocko of Scarlet Roche als een fantastische Baby June. Of de volwassen cast die allen hun moment krijgen om te stralen zoals Dan Burton in 'All I Need Is The Girl' of Julie Legrand die onbetaalbaar grappig is als Miss Cratchitt. 

Over de magnifieke Imelda Staunton als Momma Rose is eigenlijk alles al gezegd. Ze is niet alleen enorm grappig maar weet werkelijk alle facetten van haar ingewikkelde karakter magistraal voor het voetlicht te brengen. Tijdens 'Rose's Turn' kun je in de zaal bijna een speld horen vallen en ze is in die scène bijna letterlijk angstaanjagend goed. Deze vrouw verdient wat mij betreft alle awards die er maar te winnen zijn. Chapeau !

Deze 'Gypsy' is bij dit tweede bezoek zo mogelijk nog indrukwekkender en voor mij zeker één van de theaterhoogtepunten van 2015. Een heerlijke maar allesbehalve oppervlakkige Broadway musical in de meest traditionele zin van het woord met een cast zonder ook maar één zwakke schakel.

Deze voorstelling zag ik 's avonds op vrijdag 23 oktober

© foto's Johan Persson