woensdag 28 oktober 2015

Beautiful - The Carole King Musical - Aldwych Theatre


Die avond opnieuw een musical die naast een succesvolle run op Broadway nu ook een versie in Londen heeft. Deze productie stond al eerder op de planning maar  omdat hoofdrolspeelster Katie Brayben er toen niet was, heb ik mijn bezoek uitgesteld naar het najaar. Brayben is er wel maar twee andere belangrijke rollen zijn vervangen. Vivien Carter is deze avond op als Cynthia Weil en leuk om de naam Joel Harper-Jackson weer eens te zien. Hij maakte een paar jaar geleden indruk in 'Picture Perfect' in het St. James Theatre en is deze avond te zien in de rol van Gerry Goffin.

'Beautiful' is de zoveelste jukebox musical en past zo in het rijtje van 'Jersey Boys' en 'Sunny Afternoon' en stelt dit keer de muziek van Carole King in de schijnwerpers.

De musical met een script van Douglas McGrath begint en eindigt met King's concert in Carnegie Hall in 1971 maar concentreert zich vooral op het vroege begin van haar carrière waarin ze als tiener in het New York van eind jaren '50 haar weg probeert te vinden en haar grote droom om liedjes te componeren najaagt. Ze raakt jong zwanger en trouwt met haar jeugdliefde Gerry Goffin met wie ze gedurende de jaren '60 een succesvol componisten-duo vormt voor acts als The Drifters, The Shirelles, Aretha Franklin en The Monkees. We maken ook kennis met hun vrienden en rivalen Cynthia Weil en Barry Mann en het verhaal eindigt als Carole na haar stukgelopen huwelijk, de beslissing neemt om van New York naar Los Angeles te verhuizen en alleen als succesvol componiste en zangeres triomfen viert.


De musical lijkt, net als het leven van Carole King, rustig voort te kabbelen en bestaat voornamelijk uit scènes in de kantoren en studio's van de platenmaatschappij en wat huiselijke tafereeltjes. Het verhaal onder regie van Marc Bruni wordt helder verteld, maar het blijft allemaal wel erg braaf en voorspelbaar, te conventioneel. Ook de scènes die zich daar wel voor lenen als bijvoorbeeld Gerry Goffin die van het rechte pad afwijkt, zijn jammer genoeg niet benut en blijken toch weinig drama op te leveren.

Ook de overige creatives lijken gevangen in conventie. Het decor van Derek McLane, de kostuums van Alejo Vietti en het lichtontwerp van Peter Kaczorowski ziet er prima uit maar is niet erg vernieuwend. De choreografie van Josh Prince voegt weinig toe en ziet er op momenten, zoals de bewegingen van The Drifters, knullig uit.

Maar gelukkig is daar Katie Brayben die een fantastische performance geeft als Carole King. Zeer authentiek en bijna aandoenlijk. Warm en eerlijk zonder de ruwe randjes uit het oog te verliezen en bovendien komt haar stem op momenten zeer sterk overeen met die van King. Ook Glynis Barber als haar moeder Genie Klein valt op in de cast en hun scènes samen zijn heerlijk. 

En ja op de muziek valt uiteraard helemaal niets af te dingen. Er komt een heel scala aan bekende klassiekers voorbij en het gevoel uit de jaren '60 wordt prima getroffen. Hits als 'One Fine Day', 'Natural Woman', 'Will You Love Me Tomorrow' en 'You've Got A Friend' worden mooi vertolkt door de prima cast en uitstekend gespeeld door de 10-koppige band.

'Beautiful' is een solide musical met goede performances, goed gemaakt, maar zeker niet de beste in het jukebox genre. 

Deze voorstelling zag ik 's avonds op woensdag 28 oktober 


© foto's Brinkhoff/Mogenburg