woensdag 28 oktober 2015

Kinky Boots - Adelphi Theatre


Woensdag in Londen staat weer in het teken van musical. Voor de avond heb ik 'Beautiful' gepland maar voor de matinee is het eerst naar het Adelphi Theatre waar 'Kinky Boots' speelt.

De musical waarvan de tekst en muziek is geschreven door Cyndi Lauper met een script door Harvey Fierstein is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2005 die stoelt op een waar verhaal. Deze succesvolle import van Broadway kreeg in 2013 maar liefst dertien nominaties voor de Tony Awards waarvan er uiteindelijk zes verzilverd werden waaronder die voor Best Musical en Best Original Score. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Het verhaal is vrij simpel maar kent wel wat onverwachte plotwendingen. Charlie Price komt door de plotselinge dood van zijn vader aan het hoofd te staan van Price & Son, de schoenenfabriek die al generaties in de familie is. Maar de zaak is allesbehalve succesvol en dat alles doorkruist ook zijn plannen om in Londen in de vastgoedbranche carrière maken samen met zijn verloofde Nicola. 

Door een toeval ontmoet hij daar de flamboyante drag queen Lola en samen komen ze, geholpen door Lauren een arbeidster uit de fabriek, op het idee voor een nieuwe lijn met kinky laarzen om de zaak nieuw leven in te blazen. Maar ze hebben slechts drie weken om ervoor te zorgen dat de nieuwe ontwerpen op de catwalk in Milaan voor het eerst getoond kunnen worden. Maar voor het zover is krijgt Charlie een nieuwe liefde, worden vooroordelen beslecht en heeft Lola een emotioneel weerzien met zijn vader.


Het script van Fierstein is het minst sterke aspect van de musical. Jammer want wat de sterke punten waren in bijvoorbeeld 'Torch Song Trilogy' en 'La Cage Aux Folles' zijn hier juist de zwakke schakels en lijken verder geen doel te dienen. Het voelt te vaak te geforceerd.

Maar voor de rest is de voorstelling dik in orde. De muziek van Cyndi Lauper blijft niet echt hangen maar klinkt heel lekker en werkt in de context van de musical prima. De spaarzame ballads als 'Not My Father's Son' worden afgewisseld met heel veel up-tempo popnummers als 'Sex Is In The Heel', 'Everybody Say Yeah', 'Raise You Up/Just Be' en niet te vergeten 'The Most Beautiful Thing In The World' dat de musical ijzersterk opent. Bijzonder grappig is ook de solo van Lauren 'The History Of Wrong Guys' en in mijn beleving is de brutale spring-in-het-veld zo'n beetje het alter ego van Lauper. 

Het decorontwerp van David Rockwell en het licht van Kenneth Posner levert een prachtig kleurrijk en divers toneelbeeld op, maar vooral de kostuums van Gregg Barnes stelen de show en zijn inventief en met veel oog voor detail ontworpen. Jerry Mitchell's regie en choreografie voelt fris en dynamisch. 

Van de hoofdrolspelers steelt vooral Matt Henry als Lola de show. Hij weet de zeer diverse kanten van zijn karakter prachtig te vertolken. Allesbehalve karikaturaal, een gevaar wat bij dit soort rollen wel eens op de loer ligt. Killian Donnelly als Charlie Price vond ik wat minder eerlijk gezegd, maar misschien is dat omdat hij eigenlijk een vrij onsympathiek  en vervelend personage moet spelen. Qua stem is hij net als in 'The Commitments' en 'Memphis' weer fenomenaal en zijn 'Soul Of A Man' is subliem gezongen. Amy Lennox is grappig en vertederend als Lauren. Een uitstekend ensemble ook waarvan de Angels op hun high heels bijzonder imposant zijn.

Je hebt een fantastisch leuke middag of avond met 'Kinky Boots' en het is zeker een aanrader. Maar het is wel heel erg Amerikaans en niet al te diepgravend. Als een suikerspin, kleurrijk en heel luchtig maar het vult niet echt.

Deze voorstelling zag ik 's middags op woensdag 28 oktober

© foto's Johan Persson en Matt Crockett