dinsdag 3 juni 2014

Jersey Boys - Piccadilly Theatre


Op dinsdag zijn de matinees dun gezaaid op West End en normaal gesproken staat 'Jersey Boys' niet hoog op de verlanglijst.  Maar met de verhuizing naar het nieuwe theater en de grotendeels nieuwe cast toch een kaart met korting geboekt. 

Na de première op Broadway in 2005 is de musical al wereldwijd te zien geweest waarbij de Londense versie in 2008 de première beleefde en ruim zes jaar in het Prince Edward Theatre te zien was. Blijkbaar is er nog steeds een markt voor het succesverhaal over The Four Seasons in Londen aangezien de voorstelling in maart 2014 verhuisde naar het Piccadilly Theatre om plaats te maken voor de revival van Miss Saïgon.

De voorstelling zit knap in elkaar waarbij achtereenvolgens Tommy DeVito, Bob Gaudio, Nick Massi en Frankie Valli ieder een seizoen voor hun rekening nemen om het verhaal van The Four Seasons vertellen. Spring, Summer, Fall en Winter worden mooi geïllustreerd door de door Roy Lichtenstein geïnspireerde illustraties en gereflecteerd in de kleuren van Jess Goldstein's kostuumontwerp. Het decorontwerp van Klara Zieglerova is voor het nieuwe theater wat aangepast en decorstukken komen niet uit de grond maar vanuit de coulissen. 

Wat mij betreft is de geordende structuur ook gelijk de zwakte van de musical omdat er voor dramaturgische wendingen zo weinig ruimte blijft. 'Jersey Boys' is en blijft vooral een chronologische vertelling van het verhaal van de jongens en ook nog eens in een razend tempo waarbij scènes elkaar snel opvolgen. Soms werkt dat goed zoals bijvoorbeeld in het begin als de eerste grote hits 'Sherry', 'Big Girls Don't Cry' en 'Walk Like A Man' worden geïntroduceerd of later het verhaal van Frankie en de opbouw naar het succes van 'Can't Take My Eyes Off You' maar vaak ook niet zoals de scène over de dood van Francine in 'Fallen Angel'. Kippenvel is er dan weer wel bij de laatste scène als ieder lid nog een keer het publiek toespreekt over hun tijd bij The Four Seasons en de tijd daarna.


De vorige keren dat ik 'Jersey Boys' in Londen zag speelde Ryan Molloy nog de rol van Frankie nu is het de beurt aan de nieuwe Valli Michael Watson die de rol prima vertolkt. De andere Seasons waren Edd Post als Bob Gaudio, Matt Nalton als Nick Massi en Jon Boydon als Tommy DeVito die er ook in het Prince Edward al bij was. Andere castleden die in positieve zin opvallen zijn Nicola Brazil als Mary Delgado en Sean Mulligan als Bob Crewe.

Het geluidsontwerp in het Piccadilly Theatre is dik in orde en alle songs klinken als een klok al worden deze op vele momenten ondersteund door stemmen uit het ensemble. 

Jersey Boys is een mooie ode aan Frankie Valli en The Four Seasons en hun muziek. De voorstelling is misschien niet al te uitdagend en een jukebox musical in de meest letterlijke zin maar gezien het wereldwijde succes is dat voor velen geen enkel probleem.


Deze voorstelling zag ik 's middags op dinsdag 3 juni 2014.

© foto's Brinkhoff/Mogenburg