vrijdag 7 december 2012

A Christmas Carol - Arts Theatre



Op donderdag zag ik de grootschalige musical ‘Scrooge’ gebaseerd op ‘A Christmas Carol’, een dag later in het kleine Arts Theatre een kleinschalige voorstelling van Simon Callow die na een succesvol seizoen in 2011 dit jaar in reprise ging. De ruimte van de foyer annex tea room van het theater is vervuld van de geur van ‘mulled wine’ en geeft al een heerlijk Kerstgevoel.
Callow is behalve acteur en regisseur ook schrijver en heeft diverse boeken over Dickens op zijn naam staan. Al eerder bracht hij twee korte verhalen van Dickens in het theater ‘Dr Marigold And Mr Chops’. En ook binnen de musical is hij geen onbekende, jaren geleden zag ik hem in de rol van Count Fosco in Lloyd Webber’s ‘The Woman In White’.
Hetzelfde verhaal maar een totaal andere benadering. De staging is heel simpel. Een donker toneel met aan weerszijden een aantal met kerstlampjes versierde stoelen. Een zwart doorzichtig scherm dat het toneel diagonaal overspant. De belichting is sober en muziek wordt spaarzaam gebruikt, af en toe hoor je flarden van God Rest Ye Merry Gentlemen. Op sommige momenten geven projecties een beeld van het Victoriaanse Londen of tikt een klok de tijd weg. En er dwarrelt wat sneeuw naar beneden. Het geluidontwerp van Ben en Max Ringham is bijzonder effectief en bepaalt ook een groot deel van de sfeer van de voorstelling.
Callow heeft het verhaal van ‘A Christmas Carol’ gecomprimeerd in een éénakter van 90 minuten waarbij het publiek ademloos luistert. Callow is een fantastische verteller die zijn woorden zorgvuldig weegt en brengt. Soms is hij de verteller van het stuk en op weer andere momenten impersoneert hij op een subtiele manier de diverse karakters van het verhaal van de verbitterde Scrooge tot de Cratchits.
Grootse effecten zijn niet altijd nodig. Callow is een meester in zijn prachtige vertelling van ‘A Christmas Carol’ en heeft er met zijn regisseur Tom Cairns een onvergetelijke ervaring van gemaakt.
Deze voorstelling zag ik 's middags op vrijdag 7 december 2012
© foto Joel Ryan