woensdag 9 mei 2012

One Man, Two Guvnors - Theatre Royal HaymarketIk had al veel gehoord over ‘One Man, Two Guvnors’ een produktie van het National Theatre die al triomfen vierde in het Lyttelton aldaar en daarna de transfer naar West End maakte. Eerst vanaf november 2011 in het Adelphi Theatre en sinds maart 2012 in Theatre Royal Haymarket. Sinds de originele cast met James Corden het stuk speelt in New York is het wat makkelijker om kaarten te scoren. Fijne plaats op rij D in de stalls. En eerlijk gezegd ‘One Man, Two Guvnors’ maakt alle beloften meer dan waar. 
Het stuk geschreven door Richard Bean is gebaseerd op Carlo Goldoni’s stuk ‘Il Servitore di Due Padroni’ uit de 18e eeuw en verplaatst naar het Brighton van begin jaren ‘60.
Francis Henshall is het hulpje van Roscoe Crabb die verloofd is met de niet al te snuggere Pauline Clench die eigenlijk een oogje heeft op acteur Alan Dangle.  Roscoe is niet Roscoe maar zijn tweelingzus Rachel die als man verkleed is omdat de echte Roscoe vermoord is door Stanley Stubbers. De snobistische Stubbers besluit ook om gebruik te maken van de diensten van Francis als zijn assistent. En Francis is intussen gevallen voor de rondborstige boekhoudster Dolly die werkt voor Pauline’s vader Charlie ‘The Duck’ Clench.  Opeens is Francis in de luxe positie dat hij twee banen heeft. Het enige probleem is dan om te voorkomen dat dat aan het licht komt en zijn twee bazen elkaar niet ontmoeten. 
Wat volgt is een hilarisch toneelstuk in de beste traditie van Britse comedy met veel woordgrappen en slapstickachtige scènes met bijna bezwijkende butlers en veel slaande deuren. In de onderonsjes van Henshall met het publiek is ook voortdurend de vraag wat nu gescript is en wat geïmproviseerd. En ook de publieksparticipatie is niet altijd wat het lijkt en ga je compleet in verwarring de pauze in. Razend knap geschreven.
Voor aanvang en bij de tweede akte wordt het publiek getrakteerd op muzikaal kwartet The Craze. De muziek lijkt rechtstreeks uit de jaren ‘60 te komen maar is voor ‘One Man Two Guvnors’ gecomponeerd door Grant Olding.  De voorstelling kent ook meerdere leuke muzikale intermezzo’s door verschillende castleden. De muziek is inmiddels verschenen op CD.
De rol van Francis wordt vertolkt door Owain Arthur. Hij was de alternate voor James Corden en nu dus gepromoveerd tot eerste cast.  ‘One Man Two Guvnors’ is echt een ensemblestuk en door de één te noemen doe je de ander te kort maar speciale vermelding verdient zeker Martin Barrass in de rol van Alfie. Jodie Prenger die de rol van Dolly speelt was er niet wist ik van tevoren en zij werd prima vervangen door understudy Gillian Budd.
‘One Man, Two Guvnors’ is een heerlijke ontspannen voorstelling die garant staat voor een geweldige ervaring in het theater. Absoluut een aanrader.
Deze voorstelling zag ik 's middags op woensdag 9 mei 2012
© foto Johan Persson