zaterdag 12 mei 2012

Noises Off - Novello Theatre‘Noises Off’ is een toneelstuk geschreven in 1982 door Michael Frayn. ‘Noises Off’ was al in verschillende versies op West End en Broadway te zien met onder andere Patricia Routledge en Patti LuPone. Deze nieuwe versie is een transfer van de Old Vic productie geregisseerd door Lindsay Posner die nu een aantal maanden op West End te zien is voordat ‘Mamma Mia!’ intrek neemt in het Novello Theatre.
‘Noises Off’ gaat over een toneelgezelschap dat de nogal banale klucht ‘Nothing On’ opvoert. De structuur van ‘Noises Off’ is erg knap en een van de sterkste punten van deze voorstelling. In elk van de drie actes wordt de eerste acte van ‘Nothing On’ opgevoerd.
Acte 1 is de generale repetitie in het Grand Theatre in Weston-super-Mare waarbij de regisseur tot wanhoop wordt gedreven omdat de cast nog steeds moeite heeft met de teksten, de entrees en exits en de rekwisieten waarbij een bord sardientjes een grote rol speelt. In Acte 2 is het gezelschap inmiddels een maand op tournee en zien we een matineevoorstelling in Theatre Royal in Ashton-under-Line. Het verschil is dat we nu diezelfde eerste acte uit ‘Nothing On’ ziet maar dan backstage en worden ineens de onderlinge verhoudingen duidelijk. Omdat men backstage is wordt deze acte grotendeels zonder tekst opgevoerd.  Razend knap gespeeld met een perfecte timing van de acteurs. Acte 3 is in het Municipal Theatre in Stockton-on-Tees, de tour loopt bijna ten einde en inmiddels is wel duidelijk dat iedereen het stuk en elkaar meer dan zat is.
De verhaallijnen werken soms wel wat verwarrend omdat de acteurs hun eigen karakter spelen maar ook nog eens het karakter uit het toneelstuk wat ze opvoeren. Maar dat is ook gelijk de charme van ‘Noises Off’. Een heerlijke klucht die zichzelf niet al te serieus neemt en de vorm waarin het geheel gegoten is biedt een basis voor heel veel misverstanden en gênante situaties.
Het is vooral ontzettend genieten van een uitstekende cast. Celia Imrie als actrice van middelbare leeftijd Dotty Otley is erg leuk en de manier waarop ze doordraait in Acte 3 hilarisch.
Voeg daarbij een temperamentvolle regisseur, een handvol overactieve acteurs met allen hun eigen problemen, een paar overspannen toneelmanagers en hun onderlinge relaties en romances en de boel ontploft.
Naast Celia Imrie prachtige rollen van Janie Dee als Belinda Blair, Lucy Briggs Owen als de ietwat onnozele Brooke Ashton, Alice Bailey Johnson als de overspannen toneel-assistente Poppy en Karl Johnson als de aan alcohol verslaafde acteur op leeftijd Selsdon Mowbray.
Het toneelstuk doet anno 2012 wellicht wat gedateerd aan maar dat de tijd van handeling is gezet in de tijd waarin het geschreven is vormt ook wel gelijk de charme van het stuk. Niet al te diepgravend maar wel ontzettend goed gespeeld. Ik heb in ieder geval een heerlijke middag gehad bij ‘Noises Off’.
Deze voorstelling zag ik 's middags op zaterdag 12 mei 2012
© foto Old Vic