donderdag 11 september 2014

My Night With Reg - Donmar Warehouse


Opnieuw toneel  deze middag en wel in het intieme Donmar Warehouse dat dit seizoen 20 jaar na de première in 1994 de Olivier Award winnende komedie van Kevin Elyot op de planken brengt. Tragisch genoeg overleed Elyot in juni van dit jaar nog voor de eerste voorstelling in het Donmar plaatsvond. Hij was echter zeer betrokken bij deze revival en heeft samen met regisseur Robert Hastie de hoofdrollen nog gecast.

'My Night With Reg' speelt zich af in de homogemeenschap in het Londen van de jaren tachtig en gaat over de levens en liefdes van een groep vrienden tegen de achtergrond van de AIDS epidemie. En hoewel Reg in de titel van het stuk staat is hij de enige die niet in de voorstelling te zien is maar slechts in de verhalen die anderen over hem vertellen voorkomt. 

Wel is daar Guy de timide, eenzame zorgzame homo en Daniel , de flamboyante welbespraakte nicht.  John de eens zo aantrekkelijke Adonis van de vrienden die ook al een dagje ouder wordt en daar zijn ook Benny, de macho buschauffeur en Bernie de zachtmoedige maar pietluttige jongen die een niet bijster gelukkig stel vormen en al bekvechtend door het leven gaan. Als vreemde eend in de bijt is er nog de jonge aantrekkelijke  Eric die ondanks zijn idealistische toekomstplannen nu nog zijn brood verdient als schilder en door Guy is ingehuurd om de serre te schilderen. 


Hoewel het lijkt alsof alle stereotypen weer uit de kast zijn getrokken is het de geweldige feilloze cast die van hun personages echte karakters weten te maken en die ondanks hun façade mateloos weten te ontroeren. Jonathan Broadbent raakt je als de verlegen naar liefde smachtende Guy, Julian Ovenden weet de oppervlakkige John veel diepgang te geven en Geoffrey Streatfeild als Daniel die ondanks zijn grote mond toch een klein hartje blijkt te hebben. 

Ondanks het zware thema is 'My Night With Reg' vooral een heerlijke komedie met heel veel rake one-liners en geeft een goed tijdsbeeld van de jaren tachtig dat wordt gereflecteerd in de muziek in het stuk en het gedetailleerde design van set en kostuums door Peter McKintosh.

Het toneelstuk in drie aktes kent maar één locatie en hoewel de verhalen in de scènes over een periode van enkele jaren spelen is het toneelstuk door Elyot zo knap geconstrueerd dat het ene verhaal geruisloos in het andere lijkt over te vloeien en je als publiek pas in de loop van de scène er achter komt wat er is gebeurd en de ontbrekende onuitgesproken schakels in het verhaal kunt reconstrueren. 

Hoewel het toneelstuk vaak geafficheerd is als een stuk dat over AIDS gaat het toch vooral over liefde en vriendschap, verlangen en verraad en de angst om ouder te worden, om alleen achter te blijven. Hoewel de ziekte als een dreiging boven het levensgeluk van de vrienden hangt wordt deze in het toneelstuk nooit bij naam genoemd en dat maakt de laatste scène met John ook bijzonder schrijnend omdat voor het publiek evident is hoe het verdere verloop zal gaan zijn.

'My Night With Reg' bleek een welverdiende revival van een prachtig aangrijpend maar ook bijzonder komisch toneelstuk dat twintig jaar na dato nog niets aan zeggingskracht heeft ingeleverd.  

Deze voorstelling zag ik 's middags op donderdag 11 september 2014.

© foto's Johan Persson