dinsdag 27 september 2011

Les Misérables - Queens Theatre

Grootste drijfveer om ‘Les Misérables’ nog een keer te zien is Alfie Boe in de rol van Valjean. Hij maakte veel indruk vorig jaar tijdens de concerten en om op korte termijn een kaart te scoren valt niet mee. Maar uiteindelijk is dat toch gelukt. Boe was wederom geweldig als Valjean. Hij zingt de score met het grootste gemak en het saaiste nummer van de voorstelling mits briljant vertolkt ‘Bring Him Home’ levert hem een ovatie op die in mijn herinnering minutenlang duurde maar dat zal wellicht wat korter zijn geweest.

Hadley Fraser die normaal gesproken Javert speelt was niet op omdat hij ongetwijfeld druk was met de voorbereidingen voor de Albert Hall. Maar zijn understudy Jay Bryce was ook geweldig. Een boom van een kerel met een bulderende stem. En met Boe die niet echt lang is leken de confrontaties tussen Javert en Valjean vaak op de strijd van David tegen Goliath.

Ook voor Enjolras was de understudy op, Scott Garnham die normaal gesproken Feuilly speelt. Voor de rest was de cast origineel. Cameron Blakely en Katy Secombe als de Thénardiers waren een heerlijk vies stel. Caroline Sheen een prachtige Fantine. En Lisa-Anne Wood en Craig Mather een geloofwaardige Cosette en Marius.

De laatste jaren wordt in de rol van Eponine vaak een donkere zangeres gecast. Zo speelde Rosalind James vorig jaar in de jubileumtour en nu staat Alexia Khadime in het Queens. Niets ten nadele van Khadime die prima zong maar ik vind het niet bij de rol passen. Qua verhaal niet en ik hou ook niet van de R & B manier waarop ‘On My Own’ de laatste jaren vaak klinkt. Ik hoop dat het geen trend is.

De reclameposter in de Tube is die van Alfie Boe als een strijdbare Valjean die kopt Forever Young. En inderdaad ‘Les Misérables’ in het Queens is en blijft ook na 26 jaar springlevend en onverwoestbaar.