vrijdag 11 december 2009

War Horse - New London Theatre


Het New London Theatre is niet een van Londen’s meest charmante theaters. Gebouwd in 1973 met een afzichtelijk front, entree en foyer was het theater 21 jaar lang het thuis voor Lloyd Webber‘s ‘Cats’. Het auditorium is niet bijzonder indrukwekkend maar werkt wel intiem waarbij het publiek is gezeten om het ronde podium. Recent zag ik een aantal maal ‘Gone With The Wind’ in dit theater en ik had heel graag ‘Imagine This’ hier willen zien. Nog steeds spijt!
Na deze twee flops biedt het New London nu huis aan ‘War Horse’ die al twee uitverkochte seizoenen kende in het National Theatre en nu aan een uiterst succesvolle speelperiode op West End bezig is en waarvan de boekingsperiode inmiddels tot ver in 2010 is verlengd.
‘War Horse’ is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo en vertelt het verhaal van Albert en zijn paard Joey. Albert kent een bijna zorgeloze jeugd op het platteland van Devon. Het tij keert als de Eerste Wereldoorlog begint en Joey net als vele andere paarden ingezet moet worden in de strijd in Frankrijk. Albert liegt over zijn leeftijd en gaat zonder medeweten van zijn ouders het leger in op zoek naar zijn geliefde paard. Bij de dramatische ontwikkelingen die volgen zit je gekluisterd aan je stoel.
De paarden en andere dieren zijn vormgegeven door de Zuid Afrikaanse Handspring Puppet Company waarbij ieder paard tot leven wordt gewekt door drie acteurs in het programmaboek aangeduid als ‘head’ , ‘heart’ en ‘hind’. Joey als veulen is vertederend en de transformatie naar volwassen paard indrukwekkend. Evenals het andere paard met een belangrijke rol in het verhaal Topthorn. Het is enorm knap hoe de acteus de paarden tot wezens van vlees en bloed weten te maken en je simpelweg vergeet dat het maar een knap in elkaar gedraaide mechanische constructie is.
Het design voor ‘War Horse’ is simpel maar erg effectief. Voor Morpurgo de schrijver van het oorspronkelijke verhaal was een schilderij van kapitein James Nicholls uit 1914 de inspiratiebron. Designer Rae Smith heeft zich ook daardoor laten leiden en het design voor ‘War Horse’ is als het ware een enorme pagina gescheurd uit het schetsboek van Nicholls dat zich over de volle breedte van het verder zwarte toneel uitstrekt. Hierop worden de scènes middels tekeningen en projecties tot leven gebracht. Van de idyllische landschap van Devon in het begin van het verhaal tot de woeste overtocht over zee naar Frankrijk en verstorende tekeningen in de oorlogsscènes. Zonder af te leiden ondersteunen deze projecties het verhaal wonderwel. Paule Constable (onder andere ‘Evita’, ‘Oliver!’, ‘Love Never Dies’) tekent voor een prachtig lichtontwerp.
Hoofdrol is voor Robert Emms die Albert Narracott op een fantastische manier speelt. Andere namen die het vermelden meer dan waard zijn zijn Rachel Sanders en Colin Mace als zijn ouders en Patrick O’Kane als de Duitser Friedrich Muller. De prachtige muziek van ‘War Horse’ die verkrijgbaar is op CD is van Adrian Sutton, de songs die het verhaal verbinden zijn geschreven door John Tams.
‘War Horse’ te omschrijven is lastig omdat het niet alleen toneel is maar een wonderbaarlijke mix kent die andere disciplines in zich verenigt zoals bewegingstheater en muziek en ook visueel veel te bieden heeft.
Ik heb werkelijk een geweldige avond gehad. Het is onmogelijk om niet intens mee te leven met de personages en paarden uit het verhaal. Ik hoorde kreten van ontzetting uit het publiek bij de laatste scènes en de tranen aan het slot vloeiden rijkelijk. Als je de kans krijgt moet je deze voorstelling zeker gaan zien !
© foto Brinkhoff/Mögenburg