woensdag 9 december 2009

The Rise And Fall Of Little Voice - Vaudeville Theatre


Het karakter van Little Voice is onsterfelijk gemaakt door Jane Horrocks die in de oorspronkelijke toneelversie en de latere film gestalte geeft aan het pijnlijk verlegen en bijna contactgestoorde meisje dat na de dood van haar vader zichzelf vermaakt op haar kamertje met zijn dierbare platencollectie. ‘Practice makes perfect’ en zij is in staat om grote diva’s als Shirley Bassey, Marilyn Monroe, Judy Garland, Edith Piaf en Dusty Springfield tot in de kleinste details vocaal te imiteren.

Little Voice woont samen met haar moeder Mari Hoff. Een dronken lor die weinig meer doet dan zuipen, mannen bij de vleet verslijt en het leven van haar dochter tot een hel weet te maken. De talenten van LV worden ontdekt door Ray Say een louche club impressario die denkt op een eenvoudige manier beter te kunnen worden van de hele situatie door een relatie aan te gaan Mari. Maar de zaken lopen uiteindelijk niet zoals hij hoopt…

LV wordt gespeeld door de 18-jarige Diana Vickers, in Engeland vooral bekend van X-Factor, die hier haar West End debuut maakt. En dat doet ze op een bijzonder indrukwekkende en vooral geloofwaardige manier. Al vanaf het begin van het stuk sluit je LV in je hart en het is haar dan ook vergeven dat niet alle impersonaties even perfect klinken.

Lesley Sharp zet de moeder op onnavolgbare wijze neer en haar lange monoloog aan het begin van de voorstelling is indrukwekkend. Het lijkt onmogelijk om voor dit wijf ook maar enige sympathie te voelen maar op sommige momenten slaagt ze erin om je als toeschouwer mee te trekken in haar persoonlijke tragiek en een glimp van haar zachte kant tevoorschijn komt.

Marc Warren speelt de foute womanizer Ray Say verdienstelijk en van de overige rollen verdient zeker Rachel Lumberg als buurvrouw Sadie een eervolle vermelding. Haar spel is geweldig en haar aandeel in de scène waarin ze dronken terugkomen van het eerste succesvolle optreden van LV is hilarisch.

Voor de finale van deze versie schreef Mark Owen van Take That een nieuw nummer in de voorstelling. Met ‘Sunlight’ vallen alle stukjes van de puzzel in elkaar en zien we LV in een sprookjesachtig vormgegeven slotscène stralen.

‘The Rise And Fall Of Little Voice’ is een geweldig leuke en vooral ontroerende voorstelling en de staande ovatie aan het slot was meer dan verdiend !

© foto Alastair Muir