woensdag 9 december 2009

Legally Blonde - Savoy Theatre


Londen heeft lang moeten wachten op de Broadway musical ‘Legally Blonde’ maar eindelijk is het dan zover. Op 5 december begonnen de previews en op 13 januari 2010 beleeft de musical de West End première.

Het niet erg bijzondere design van de musical is van David Rockwell en biedt naast felle kleuren weinig visueel spektakel. De muziek van Laurence O’Keefe en Nell Benjamin is erg inwisselbaar en laat op enkele sterke songs na op mij weinig indruk achter. En het script van Heather Hach is ook al flinterdun en vergezocht. Maar toch werkt ‘Legally Blonde’ op een of andere manier. Hoe dat te verklaren is weet ik niet maar waarschijnlijk is het de optelsom van alle factoren.

‘Legally Blonde’ is een pretentieloze feelgood musical van de bovenste plank met niet al te veel inhoud. En als je dat niet verwacht heb je wel een erg leuke avond en kom je vrolijk en opgepept de zaal uit.

Het publiek (voornamelijk meisjes in alle leeftijden, soorten en maten en veel homo’s) was lichtelijk hysterisch (veel fans in de zaal waarschijnlijk) en ‘Legally Blonde’ heeft alles in zich om in Londen een tweede ‘Wicked’ te worden als het gaat om de fans en hun fanatisme.

Stralend en onbetwist middelpunt is Sheridan Smith als Elle Woods die onmiddellijk alle aandacht op zicht weet te richten én vast te houden op de momenten dat zij op het toneel staat en de rest van de cast met gemak in de schaduw stelt. Zij verdiende de staande ovatie zeker en vast en Smith was in tranen bij het slotapplaus en het enthousiasme van de zaal.

Duncan James ziet er goed uit en speelt en zingt verdienstelijk als Warner Huntington III, vooral Alex Gaumond is perfect gecast als Emmett Forrest en verder maakt op mij Caroline Keiff als Vivienne Kensington veel indruk. O ja, Bruiser en Rufus deden het ook erg leuk 

Overigens is het toneel van het Savoy Theatre voor deze voorstelling vrij hoog. Ik zat op rij F in de stalls en had perfect zicht op het toneel maar ik denk dat vanaf de eerste rijen een stuk minder is. En erg fijn dat voor de preview periode al een souvenir brochure beschikbaar is met alle info over de cast en creatives en repetitiefoto’s.

Samenvattend heb ik een érg leuke avond gehad misschien ook opgezweept door het enthousiaste publiek, maar ik denk niet dat ‘Legally Blonde’ nog op het programma staat bij een eerstvolgend bezoek aan Londen.

© foto Tristram Kenton