woensdag 22 november 2017

The Ferryman - Gielgud Theatre


Het toneelstuk 'The Ferryman' van Jez Butterworth onder regie van Sam Mendes stond op het lijstje nog te zien maar omdat er behalve de idioot geprijsde premium seats geen mooie plaatsen meer waren had ik de moed al opgegeven. Tot er op de DMT website ineens weer stalls plaatsen beschikbaar kwamen. Geen moment over nagedacht en geboekt voor £39 op rij C. Beter kun je niet zitten. 

Gezien de lengte van het stuk begint de matinee al om half twee. 'The Ferryman' was oorspronkelijk te zien in het Royal Court Theatre en speelt nu met veel succes op Shaftesbury Avenue.

Het verhaal speelt zich af in 1981 op een boerderij in County Armagh in Noord-Ierland waar Quinn Carney samen met zijn grote familie het jaarlijkse oogstfeest viert. Quinn heeft de IRA al lange tijd de rug toegekeerd maar in de Maze gevangenis sterven gevangenen na een hongerstaking en gebeurtenissen uit het verleden halen het heden in als het lichaam van Quinn's broer Seamus na tien jaar wordt gevonden en het familiefeest wordt verstoord door een ongenode gast.


De cast is enorm en het duurt even voor je in de smiezen hebt wie wie is en hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Daar is Quinn en zijn ziekelijke vrouw Mary, Caitlin de weduwe van zijn broer en haar zoon Oisin die er ook wonen en een heel huis vol zoons, dochters, neven en nichten. De oudere generatie van de familie woont ook nog op de boerderij met Uncle Pat, de politiek gedreven Aunt Pat en Aunt Maggie Far Away die in een heel eigen wereld lijkt te leven maar zo nu en dan in een helder moment onderhoudend verhaalt.  En er is Tom Kettle de hulp op de boerderij die nogal traag van begrip is. En dan vergeet ik nog een baby, de gans en het konijn ... 

Er is heel veel te zien in 'The Ferryman' zeker ook in de met veel oog voor detail ontworpen set van Rob Howell en geholpen door de sfeervolle belichting van Peter Mumford waan je je ook echt in het begin van de jaren tachtig. 

'The Ferryman' is een meesterlijke vertelling van een intens gedetailleerde familiekroniek waarbij je de cast te kort zou doen door slechts enkele namen te noemen omdat het een echt ensemblestuk is. Toch wil ik een aantal acteurs noemen die op mij net wat meer indruk maakten. Will Houston speelt een ijzersterke Quinn, de understudy Conor Gormally die deze middag op was als Oisin vond ik fenomenaal en Maureen Beattie als Aunt Maggie Far Away gewoonweg briljant.

'The Ferryman' is een scherpzinnig sfeervol stuk dat mystieke en mythologische elementen  kent en zo bijna het verleden met het heden verweeft.  Als publiek voel je bijna de duisternis binnensluipen en er gaat bij de niet te vermijden dramatische climax van de gebeurtenissen een golf van ontzetting door de zaal. 

Prachtig en magisch en absoluut niet te missen !


Deze voorstelling zag ik 's middags op woensdag 22 november 2017

© foto's Johan Persson