vrijdag 24 november 2017

A Christmas Carol - The Old Vic


Voor de voorstelling op vrijdag heb ik net voor vertrek één van de eerste previews geboekt van een nieuwe bewerking van 'A Christmas Carol' in The Old Vic. Een beetje een gok omdat ik er nog niets over heb kunnen lezen maar een losse plaats op de eerste rij wordt met korting verkocht en in de creatives heb ik ook genoeg vertrouwen.

Voor aanvang van de voorstelling wordt het publiek dat al in de zaal is getrakteerd op mandarijnen en mince pies en ook de acteurs lopen er kort voor aanvang. Zo word ik aangesproken door Alex Gaumond, die Marley en Scrooge's vader speelt en heb een onderonsje met de actrice die zo later blijkt één van de geesten speelt. Ik probeer maar een beetje in de tijdsgeest te blijven en als ze wegloopt bazuint ze nog even rond  'this gentleman came all the way from Holland in his horse and carriage !' Fijn ... 

Het auditorium van The Old Vic is voor deze productie totaal veranderd en het publiek zit rond een centraal podium en een soort van catwalk die van de toneelzijde dwars door zaal tot ver achterin reikt. Een prachtig simpel ontwerp van Rob Howell (set en kostuums) en Hugh Vanstone (licht) dat vervolmaakt wordt door tientallen flakkerende lantaarns die in allerlei formaten het sfeervolle plaatje compleet maken. Met een mince pie achter de kiezen en in een al magische sfeer begint de voorstelling.Charles Dickens' 'A Christmas Carol' uit 1843 is natuurlijk een klassieker die al in alle mogelijke varianten is bewerkt en het is nu de beurt aan schrijver Jack Thorne en regisseur Matthew Warchus. De naargeestige vrek Ebenezer Scrooge wordt op Kerstavond bezocht door de geest van zijn vroegere zakenpartner Jacob Marley, waarbij hij gedurende de nacht voor Kerst tot inzicht komt nadat hem door geesten een blik wordt gegund in het feest van heden, verleden en de toekomst.
  
Eerlijk gezegd begint de voorstelling nog vrij conventioneel met de cast die samen gelijktijdig de tekst van Dickens reciteren en als Marley langzaam oploopt en kolossale kettingen en ratelende sloten achter zich meesleept lijkt een duistere sfeer gezet. Maar niets is wat het lijkt als de Ghost Of Christmas Past ten tonele verschijnt. Een klein oud vrouwtje met een nog kleinere kinderwagen en ook de  Ghosts Of Christmas Present en Future zijn vrouwen. Het lijkt alsof ze de vergankelijkheid van het leven weergeven want bij de laatste geest is de kinderwagen een baar met Scrooge's kist. En natuurlijk is Scrooge in deze versie ook een knorrige mopperpot maar vooral een mens die getekend is door de relatie met zijn veeleisende vader en het verlies van zijn grote liefde Belle en de dood van zijn kleine zusje Fan.


Het is een bijzonder atmosferische productie waarbij klassieke kerstliederen als 'Coventry Carol' en 'See Amid The Winter's Snow' in prachtige arrangementen van Christopher Nightingale worden uitgevoerd deels door de cast en soms ondersteund door handbellen. Kippenvel en als ze als laatste toegift 'Silent Night' spelen kun je mij bijna wegdragen. 

En hoewel het verhaal vol sentiment en moraal zit kent deze versie ook heel veel uitbundige humor. Als Scrooge dan eindelijk tot inzicht is gekomen en de familie Cratchit een onvergetelijke dag wil bezorgen komen vanaf het balkon lange tafelkleden naar beneden die dienen als glijbaan voor het diner met spruiten, aardappelen en sinaasappels. En als Scrooge vindt dat er nog niet genoeg spruiten zijn komen die aan kleine parachuutjes vanuit de nok van het theater omlaag en zeilt er een enorme kalkoen dwars door de hele zaal. En er is sneeuw, héél veel sneeuw.

De cast is zonder uitzondering fantastisch met als middelpunt Rhys Ifans als de koppige zure Scrooge die overtuigt zonder te vervallen in sentimentaliteit en zeker vermelding verdient Grace Fincham als een ontroerende engelachtige Tiny Tim. Deze rol wordt gedeeld door vier jonge acteurs elk met hun eigen beperking. 

'A Christmas Carol' is een briljant gemaakte en bijzonder sfeerrijke productie en je kan alleen maar van harte hopen dat deze volgend jaar in The Old Vic of ergens anders weer te zien zal zijn. 

Deze voorstelling zag ik 's avonds op vrijdag 24 november 2017                                                           

© foto's Manuel Harlan