zaterdag 25 november 2017

Romantics Anonymous A New Musical - Sam Wanamaker Playhouse - Shakespeare's Globe


Op de laatste dag in Londen zie ik twee musicals en allebei op de South Bank. Die avond naar 'Follies' in het National Theatre en voor de matinee ga ik naar het Sam Wanamaker Playhouse onderdeel van Shakespeare's Globe. Daar zie ik de nieuwe musical 'Romantics Anonymous' met een script geschreven door en onder regie van artistiek leider van de Globe Emma Rice. Het Amerikaanse componisten-duo Michael Kooman en Christopher Dimond schreef de muziek en teksten. 

'Romantics Anonymous' is een zoet liefdesverhaal over de schuchtere Angélique wiens verlegenheid haar zo dwars zit dat ze hulp zoekt in een praatgroepje. Haar grote passie echter is chocola en het maken daarvan in onverwachte smaakcombinaties. Ze werkt met veel succes in de schaduw van de befaamde patissier Mercier maar als hij komt te overlijden zit ze zonder baan. Elders erft Jean-René tegen wil en dank The Chocolate Factory die op de rand van een faillissement balanceert. Hij is onhandig en kan niet omgaan met vrouwen. Zijn poging tot een remedie is een dagelijkse opdracht van zelfhulp-bandjes. De paden van Angélique en Jean-René kruisen elkaar als zij solliciteert in zijn fabriek als vertegenwoordiger. Maar stiekem blijft ze chocola maken en als geheime leverancier bloeit de fabriek weer op. Ook de liefde tussen Angélique en Jean-René floreert maar dat gaat niet écht zonder slag of stoot.


Ik was nooit eerder in het Sam Wanamaker Playhouse maar het is een prachtig klein en intiem theater en bleek de perfecte setting voor deze verrassende en ontroerende musical. Al voor aanvang wordt de sfeer gezet door een accordeonist die rondloopt in de zaal en het publiek krijgt van de cast, in mijn geval Joanna Riding, een chocolaatje met in het Frans de instructie om dat pas te openen en  te eten op het daarvoor aangegeven moment.  De eerste scène is in het Frans maar omdat dat niet echt handig is, is daar het moment voor het magische chocolaatje en zijn we als publiek ineens in staat om het verhaal te volgen. Ze vervolgen gewoon in het Engels ...

Het zet de toon voor 'Romantics Anonymous' als romantische bitterzoete musical met heel veel humor.  De muziek van Kooman is prachtig melodieus en sprankelend bijna lichtvoetig en wordt met verve uitgevoerd door een klein ensemble van vier. En de gevatte teksten van Dimond zijn in goede handen bij de fenomenale cast die ook het geestige script van Rice alle eer aandoen.  Carly Bawden en Dominic Marsh zijn heerlijk als het sympathieke liefdeskoppel. Ook de rest van de bescheiden cast zorgt voor geweldige momenten waarbij ze veel verschillende bijrollen  voor hun rekening nemen. Zo is Joanna Riding hilarisch leuk als fabriekscheffin Magda een soort van Mrs Overall 2.0 en Gareth Snook speelt niet alleen Mercier maar ook de flamboyante Madame Marini.

Het simpele design van Lez Brotherson is prachtig maar lijkt wel op dat van 'The Umbrellas Of Cherbourg' in het Gielgud Theatre van enkele jaren geleden. Ik moest daaraan vaker denken, niet alleen omdat Carly Bawden en Joanna Riding ook daarin hoofdrollen vertolkten maar bij deze musical van Kneehigh was ook Emma Rice sterk betrokken.

'Romantics Anonymous' is absoluut een feest waarbij je echt van harte hoopt dat het uiteindelijk toch goed komt tussen de twee geliefden. De bijna acrobatische hartverwarmende finale typeert deze musical, een beetje excentriek maar echt onweerstaanbaar.


Deze voorstelling zag ik 's middags op zaterdag 25 november 2017

© foto's Tristram Kenton en Steve Tanner