donderdag 5 mei 2016

Funny Girl - Savoy Theatre


Die avond is het al weer tijd voor de laatste voorstelling als afsluiting van een paar heerlijke dagen in Londen. 'Funny Girl' is na de versie met Barbra Streisand in 1966 in het Prince Of Wales Theatre na 50 jaar weer te zien op West End. Dit keer in het Savoy Theatre met Sheridan Smith in de titelrol. 'Funny Girl' is opnieuw een transfer vanuit de succesvolle Menier Chocolate Factory. Ik zag de voorstelling daar eind december en daarvan is hier nog een uitgebreid verslag na te lezen.

Het design van de voorstelling met de sets van Michael Pavelka en een subtiel lichtplan van Mark Henderson is prachtig vertaald naar het Savoy en het is mooi om te zien hoe het art deco design van het auditorium op momenten subtiel terugkomt in de decorontwerpen. 

Bepaalde scènes zijn zeker wat grootser van opzet zoals bijvoorbeeld in 'Henry Street' en in ensemblenummers als 'His Love Makes Me Beautiful' waarbij de choreografie van Lynne Page wat meer ruimte krijgt om te ademen. Behalve een uitgebreider orkest en ensemble is de cast grotendeels hetzelfde als in de Chocolate Factory.


Het stralend middelpunt is en blijft Sheridan Smith die zich klassiekers als 'People' en 'Don't Rain On My Parade' compleet eigen heeft weten te maken. Bovendien weet ze te overtuigen in alle schakeringen van het karakter van Fanny Brice. Smith pakt de zaal volledig in met slechts één enkele oogopslag of rake opmerking en haar eerlijke vertolking en stille verdriet is op momenten hartverscheurend. Darius Campbell is uiterst charmant als Nick Arnstein en zingt bovendien prachtig. Dat hij geen natuurlijke danser is wordt duidelijk in 'Temporary Arrangement' waarin zijn enkele gechoreografeerde passen nogal houterig overkomen. Naast de hoofdrollen is ook de rest van de cast en ensemble zonder uitzondering fantastisch.

De kracht van 'Funny Girl' ligt toch vooral in een ijzersterke eerste akte en het is jammer dat die spanning in de tweede akte niet vastgehouden kan worden. Harvey Fierstein zorgt wel voor een herschreven script voor deze versie maar het blijft gissen. Fanny blijft voornamelijk in haar rol als slachtoffer en wat Nick uiteindelijk beweegt blijft een mysterie. Maar goed dat ligt in de basis en absoluut niet aan de uitvoering van het materiaal.

'Funny Girl' is en blijft ook in deze versie op West End een absolute aanrader !


Deze voorstelling zag ik 's avonds op donderdag 5 mei 2016

© foto's Johan Persson