donderdag 8 januari 2015

The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time - Gielgud Theatre


Helaas mis ik de musical ”Urinetown” waarvan de al op handen zijnde sluiting met een week werd vervroegd,  en moet ik voor deze matinee op zoek naar een vervangende voorstelling. Al eerder zag ik ”The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time” en hoewel het altijd een gok is om een voorstelling die bij de eerste kennismaking zo'n grote impact had opnieuw te zien, boek ik toch met vertrouwen een kaart.

Al eerder in maart 2013 schreef ik een uitgebreid verslag van deze productie van het National Theatre en dat is hier na te lezen. Deze versie van ”Curious Incident” opende in juni 2014 nadat aan de vorige productie in het verderop op Shaftesbury Avenue gelegen Apollo Theatre abrupt een einde kwam omdat daar tijdens een voorstelling op 19 december 2013 het pleisterwerk van een deel van het plafond naar beneden kwam en de producenten gedwongen waren op zoek te gaan naar een ander theater.

”Curious Incident” blijkt opnieuw een fenomenale ervaring. Het grote contrast tussen het kille high-tech design van de voorstelling en de dramatiek van het persoonlijke verhaal en omstandigheden van de hoofdpersoon Christopher en de voor hem bijna onmogelijke zoektocht om de moordenaar van de hond van zijn buurvrouw Mrs Shears te vinden, werkt nog steeds en je sluit zijn karakter vrijwel direct in je hart. 

Tijdens deze voorstelling werd Christopher fantastisch vertolkt door alternate Abram Rooney maar de rest van de cast is al even indrukwekkend met Sarah Woodward als lerares Siobhan en Nicolas Tennant als vader Ed . Ook erg leuk om Gay Soper weer eens te zien als Mrs Alexander en de van ”Midsomer Murders” bekende Daniel Casey in een aantal ensemblerollen.
  
Voor de versie in het Gielgud zijn wat kleine veranderingen doorgevoerd maar in wezen is de voorstelling die barst van de creatieve flair grotendeels hetzelfde. Het design van Bunny Christie blijft inventief en levert met het lichtontwerp van Paule Constable en het videodesign van Finn Ross een prachtig toneelbeeld.  Voeg daarbij de verrassende movement en choreografie  van Scott Graham en Steven Hoggett en perfecter kan het haast niet worden.

”Curious Incident” is en blijft een achtbaan aan vele emoties en is verplichte kost voor alle theaterliefhebbers die een bezoek brengen aan West End. 
Deze voorstelling zag ik 's middags op donderdag 8 januari 2015
© foto's Brinkhoff/Mogenburg