zaterdag 31 mei 2014

The Phantom Of The Opera - Her Majesty's Theatre


Eens in de zoveel tijd bekruipt me de drang om één van de grootste klassiekers uit de moderne musicalgeschiedenis weer eens te willen zien. Inmiddels staat 'The Phantom Of The Opera' al in het 28e jaar in het statige Her Majesty's Theatre en speelt nog steeds met veel succes. Kort voor mijn bezoek aan Londen daarom op zoek naar een kaart en ik heb geluk want voor de matinee op zaterdag is er nog een mooie plaats op rij E. 

En hoewel ik deze musical in al haar facetten ken en al vaak heb gezien bekruipt je toch weer dat heerlijk vertrouwde en spannende gevoel als je in de zaal zit en een blik werpt op de set van de Parijse Opera anno 1911 en de nog verhulde kroonluchter. Kippenvel als de proloog begint en weer als de ouverture ons terugvoert naar de glorietijd van de Opera aan het eind van de 19e eeuw en we als bij toverslag terechtkomen bij de bedrijvigheid tijdens de repetities voor Hannibal.

Gerónimo Rauch speelt tegenwoordig de titelrol maar wat dat betreft had ik pech want deze middag is de standby voor de rol Scott Davies op. Ondanks de aanvankelijke teleurstelling ben ik een paar uur later een heel andere mening toegedaan. Davies is een fantastische Phantom die in gaat tegen de trend van de laatste jaren om steeds jongere acteurs voor deze rol te casten. Davies is een statige ervaren Phantom met een mooie klassieke stem, gracieuze bewegingen en heeft in zijn vertolking een prachtige balans tussen ratio en waanzin en is hartverscheurend verdrietig in scènes als 'Stranger Than You Dreamt It' en 'The Final Lair'. 

De Amerikaan Sean Palmer speelt Raoul Vicomte de Chagny,  heeft een prachtige stem en vormt een mooi paar met Christine. Het viel wel op dat Raoul tijdens 'Track Down This Murderer' niet de sprong maakt in het meer.  Misschien een technisch probleem want hij liep gewoon via de brug af. 

De rol voor Christine Daaé wordt momenteel in Londen gedeeld door twee actrices Olivia Brereton en Harriet Jones. De laatste speelde de voorstelling die ik zag en heeft een prachtig klassiek geschoolde stem al vind ik persoonlijk een heldere lichte stem bij Christine wat mooier. Maar dat is slechts een kanttekening.

Ook de overige rollen zijn prima bezet met Andy Hockley en Martin Ball als Monsier Firmin en André en Jacinta Mulcahy en Cat Lane als Madame Giry en Meg. Voor Carlotta Giudicelli en Ubaldo Piangi zijn understudies Fiona Finsbury en Marc Vastenavondt op maar dat is niet te merken aan hun kwaliteit. En een groot ensemble waardoor scènes als 'Masquerade' en de repetitie en uiteindelijke uitvoering van 'Don Juan Triumphant' weten te imponeren.

'The Phantom Of The Opera' is nog steeds een absolute aanrader en het is mooi om te zien dat deze klassieker nog steeds door de makers gekoesterd wordt en met gemak zo weet te overtuigen in alle details en facetten. Van het opulente toneelbeeld, de overdadige kostuums tot het meesterlijke verhaal en de romantische score van Lloyd Webber. Een musical zoals ze tegenwoordig maar zelden meer worden gemaakt.

Deze voorstelling zag ik 's middags op zaterdag 31 mei 2014.

© foto Johan Persson