zondag 18 juni 2017

Harry Potter And The Cursed Child Parts One And Two - Palace Theatre


En voor je het weet is het eind van dit reisje Londen al weer in zicht met de laatste voorstellingen die ik op zondag zie. Ik verheug me weer enorm op 'Harry Potter And The Cursed Child'. Part I begint al om één uur 's middags gelukkig, Londen zucht onder de hitte in juni met temperaturen boven de 30 graden dus binnen wachten tot de voorstelling begint onder het genot van een koel drankje. 

De kaarten had ik al een klein jaar geleden geboekt, een prachtige plaats op rij I in de stalls met perfect zicht op het toneel. Toevalligerwijs zie ik het toneelstuk exact één jaar geleden na mijn eerste bezoek. Dat waren toen nog de eerste previews maar inmiddels zijn we een jaar verder en staat de tweede cast op het podium van het sfeervolle Palace Theatre. Naast de nog immer succesvolle West End versie staan er producties gepland voor Broadway in het voorjaar van 2018 en Melbourne aan het begin van 2019.


Over de voorstelling schreef ik al eerder een verslag en dat is hier nog na te lezen. Geen uitgebreid report daarom maar ik heb niet minder van de voorstelling genoten dan de eerste keer dat ik de productie zag. Wel interessant om te zien dat de nieuwe cast en hun onderlinge samenspel het stuk toch een ander soort energie geeft. Jamie Glover als Harry vond ik eerlijk gezegd wat minder dan Jamie Parker uit de eerste cast maar juist samen met Theo Ancient als de nieuwe Albus is hij indrukwekkend in hun onderlinge fragiele band. Rakie Ayola als Hermione is ook totaal anders, wat menselijker en minder star en rechtlijnig misschien. En vooral Samuel Blenkin als de nieuwe Scorpius was briljant, hij speelt de rol een stuk extraverter en zorgt voor de komische noot. 

En hoewel het verrassingsaspect natuurlijk grotendeels ontbreekt als je een voorstelling voor de tweede keer ziet was ik ook nu weer bijzonder onder de indruk. Harry Potter And The Cursed Child blijft een verademing. Een prachtig toneelstuk waarbij alle verschillende disciplines op een indrukwekkende manier samensmelten. Ik ga graag nog een keer !

Deze voorstelling zag ik 's middags en 's avonds op zondag 18 juni 2017

© foto's Manuel Harlan 

zaterdag 17 juni 2017

The Wind In The Willows - London Palladium


Die avond ga ik naar het London Palladium waar ik één van de eerste previews zie van 'The Wind In The Willows' het klassieke kinderboek van Kenneth Grahame uit 1908 nu in de vorm gegoten van een familiemusical onder regie van Rachel Kavanaugh. Julian Fellowes schreeft het script en werkt na 'Mary Poppins' en 'Half A Sixpence' nu opnieuw samen met George Stiles en Anthony Drewe die verantwoordelijk zijn voor de muziek en teksten.

Het verhaal van 'The Wind In The Willows' is vrij simpel en vertelt het verhaal van vrienden die ver verscholen leven van de buitenwereld in de beschutting van de oevers van de Thames. Maar Rat Badger en Mole hebben veel te stellen met Toad die gefascineerd is door de snelheid van allerlei vervoersmiddelen en daardoor zelfs in de gevangenis belandt. Het is aan de vrienden om hem door een list te bevrijden om zo de residentie van de onverlaat Toad Hall te bevrijden van de gemene Wild Wooders die daarvan bezit hebben genomen onder leiding van Chief Weasel. En het is aan de rots in de branding Mrs Otter om het zootje ongeregeld bij elkaar te houden. 


De score van George Stiles is simpelweg geweldig. Zijn bedoeling was om een variëteit aan stijlen die een dwarsdoorsnede vormen van een eeuw aan Britse muziek te combineren. En we horen dan ook schaduwen van Gilbert & Sullivan in 'As If In A Dream' en Flanders & Swann in 'The Hedgehog's Nightmare' om via meer recente stijlen als pop in 'The Amazing Mr Toad' en glam-rock in 'We're Taking Over The Hall' weer terug te keren naar de klassiekers als Vaughan Williams die doorklinkt in 'One Swallow Does Not A Summer Make'.  Maar vreemd genoeg ligt daarin ook gelijk een beetje de zwakte van deze musical omdat een duidelijke signatuur lijkt te ontbreken. Gelukkig klinkt er ook typisch Stiles en Drewe in deze musical waaronder het prachtige 'A Friend Is Still A Friend' en het ontroerende 'A Place To Come Back To'.

Het design van de musical door Peter McKintosh is prachtig. Ronde lijnen vormen de basis voor de vormgeving van de oevers van de Thames en de diverse andere locaties. Ook de kostuums zijn inventief ontworpen. Het lijkt hele gewone kleding en slechts de details in de gebruikte accessoires en kleuren hinten naar het verbeelde dier. Ook het prachtige lichtontwerp van Howard Harrison helpt om het verglijden van de seizoenen te verbeelden. Het zijn allemaal geweldige en in sommige scènes spectaculaire plaatjes.


Op de cast valt weinig aan te merken. Simon Lipkin als de onverschrokken Rat en Craig Mather als nerdy Mole vormen een perfect koppel. Net als Gary Wilmot als de oudere wijze Badger en Denise Welch als de moederlijke Mrs Otter. Rufus Hound als Toad speelt de hoofdrol en deed dat prima ondanks het feit dat ik zijn karakter eigenlijk vrij onsympathiek en vervelend vond. En er zit veel humor in de musical zoals het zwaluwentrio die als stewardessen de zomer aankondigen of de egel-familie die keer op keer een poging doen om de drukke weg over te steken. Of het kleine egeltje dat in een latere scène verheugd met een ballon geen rekening houdt met de eigen stekels ...

'The Wind In The Willows' is zeker een genoeglijke avond in het theater maar niet helemaal perfect. Misschien leent de klassieker uit de kinderliteratuur zich ook niet voor een musical. En hoewel Fellowes zeker heeft geprobeerd het verhaal in het script meer naar deze tijd te vertalen is hij daarin maar ten dele geslaagd. 

Deze voorstelling zag ik 's avonds op zaterdag 17 juni 2017



© foto's Marc Brenner en Darren Bell

An American In Paris - Dominion Theatre


Voor de laatste twee musicals van dit reisje Londen is het vandaag eerst naar het Dominion Theatre voor de matinee van 'An American In Paris'. De temperatuur in Londen tikt inmiddels 30 graden aan en aangezien ik warm weer haat, ben ik al redelijk vroeg in het koele theater. Ik hoor dat vandaag de originele cast de laatste voorstellingen speelt. Verzekerd dus van de originele bezetting en het geluk dat ik één van de laatste voorstellingen meepak van Robert Fairchild, solist bij het NYC Ballet, die de rol op Broadway creëerde.

De musical is gebaseerd op de bekende MGM film uit 1951 met Gene Kelly en Leslie Caron en na de première in 2014 in het Théâtre du Châtelet in Parijs en de Broadway productie die lente 2015 opende, is 'An American In Paris' sinds maart 2017 te zien in Londen.

Gevierd choreograaf Christopher Weeldon tekende voor 'An American In Paris' niet alleen voor de choreografie maar voert tevens de regie. In vergelijking met de film is er wel het een en ander aangepast, zo schreef Craig Lucas het script voor de musical en zijn er nieuwe nummers uit het oeuvre van George en Ira Gershwin toegevoegd.


'An American In Paris' vertelt het verhaal van Jerry Mulligan een GI die net na de oorlog in 1945 in Parijs besluit te blijven om zijn geluk als kunstenaar te proberen. In een toevallige ontmoeting ziet hij Lise Dassin een jonge danseres en is op slag verliefd. Zijn vriend Adam Hochberg is veteraan die in de oorlog gewond raakte en nu zijn brood als componist verdient. De paden van Jerry en Lise kruisen elkaar opnieuw bij een balletrepetitie waar Jerry ook opvalt bij Milo Davenport een rijke Amerikaanse. Dan blijkt dat Lise al verloofd is met Henri Baurel maar de gedachte aan Jerry laat haar niet meer los. Kiest ze voor de ware liefde zelfs als dat betekent dat ze Henri en de familie Baurel die een grote rol speelde bij het overleven van haar familie in de oorlog los moet laten ?

Ondanks het flinterdunne verhaal wist 'An American In Paris' na de première in London bijna over de hele linie vijf sterren recensies te scoren en dat is na het zien van de voorstelling niet verwonderlijk. Absoluut een feest voor je zintuigen. Allereerst is daar de heerlijke tijdloze muziek van de broers Gershwin. Niet alleen overbekende songs als 'I Got Rhythm', 'The Man I Love' en 'They Can't Take That Away From Me' vinden hun plaats in de score maar ook orkestrale stukken als het 'Concerto In F'. En er wordt bovendien prachtig gezongen. Vooral Zoë Rainey als Milo Davenport viel op en de drie mannen Robert Fairchild (Jerry) Haydn Oakley (Henri) David Seadon-Young (Adam) klinken prachtig.


Ik ben meestal wel gecharmeerd van de ontwerpen van Bob Crowley en ook hier levert hij weer een magnifieke prestatie in zijn kostuum- en set design. Naast fysieke decorstukken leunt het toneelbeeld vooral op de vele bewegende projecties die briljant zijn. Soms een kleurrijke caleidoscoop en vaak alsof de schetsen gemaakt op papier  meer dan levensgroot het toneel overnemen. De openingsscène met de krachtige symboliek waarbij in één moment de schaduwen van de oorlog lijken te verdwijnen en de hoop voor de toekomst gloort, bezorgt me al huizenhoog kippenvel en dat gevoel laat me niet meer los. Af en toe weet je niet waar je moet kijken omdat er zoveel prachtigs te zien is.

Naast Robert Fairchild betovert en ontroert Leanne Cope soliste bij het Royal Ballet het publiek als Lise Dassin in haar dans en spel. De enige kritiek die je op 'An American In Paris' zou kunnen hebben is dat het meer dans is dan musical maar een kniesoor die daar op let. Dans voert de boventoon, niet alleen in de prachtige gestileerde balletten maar ook in jazz en tap en is verweven door alle scènes.

'An American In Paris' is een magisch mooie voorstelling en ademt klasse in een geniaal design zoals je maar zelden ziet. Om de Gershwins maar even te quoten 'S wonderful ! 'S marvelous !

Deze voorstelling zag ik 's middags op zaterdag 17 juni 2017


© foto's Johan Persson



vrijdag 16 juni 2017

Hamlet - Harold Pinter Theatre


Er zijn weinig matinees meer op vrijdag in Londen dus na een heerlijke dag is het al redelijk vroeg naar het Harold Pinter Theatre voor het eerste toneelstuk van deze theatertrip want 'Hamlet' begint al om 19.00 uur.

Deze radicaal herdachte versie van 'Hamlet' onder regie van Robert Icke was eerder te zien in een uitverkochte run in het Almeida Theatre, kreeg laaiend enthousiaste recensies en maakt in samenwerking met Sonia Friedman Productions nu de overstap naar West End voor een limited season. Ik had mijn kaart al vroeg geboekt en rij D in de stalls bleek bij binnenkomst de tweede rij maar ik heb perfect zicht op het toneel. 

Een aantal jaar geleden zag ik de productie van 'Hamlet' in het Barbican met Benedict Cumberbatch en een uitgebreid verslag daarvan is hier na te lezen. En terwijl die versie als gigantisch, episch en bijzonder theatraal omschreven kan worden is deze gedurfde 'Hamlet' in veel opzichten het tegenovergestelde en lijkt ontdaan van alle franjes. 



Het stempel van het creatieve team van Icke die bijvoorbeeld eerder '1984' maakte is duidelijk te herkennen in deze 'Hamlet' in een uiterst moderne bijna kille setting. Hildegard Bechter ontwierp de set en de kostuums waarbij het hof een luxueus penthouse in chroom, glas en gedempte kleuren is. Er wordt ook effectief gebruik gemaakt van videobeelden van Tal Yarden en in combinatie met het sobere lichtplan van Natasha Chivers weet het toneelstuk perfect een gevoel van Scandinavische duisternis en somberheid te treffen. Fragmenten van songs van Bob Dylan bij de overgang van de scènes onderstrepen het gevoel en Jessica Brown Findlay vertolkt een prachtig nummer 'Ophelia's Song' geschreven door Laura Marling.

De jonge prins Hamlet rouwt nog om de recente dood van zijn vader en als hij ook nog moet dealen met het huwelijk kort daarna van zijn oom Claudius en zijn moeder Gertrude wordt het hem al gauw teveel. Vooral als hij geconfronteerd wordt met de geest van zijn vader die hem toevertrouwt dat Claudius hem vermoord heeft. Hamlet glijdt meer en meer af in zijn waanzin en sleept zijn familie mee in zijn verval.



Andrew Scott als Hamlet is verbijsterend goed in een fragiele performance die vooral sympathie oproept. Hij is heel menselijk en weet het gevoel te wekken alsof hij de woorden van Shakespeare voor het eerst spreekt, bijna converserend met het publiek. Hij is tragisch in de alom aanwezige pijn die hij voelt na de dood van zijn vader maar ook vol cynisch wantrouwen en ingehouden woede. 

Scott weet zich ondersteund door een geweldige cast. Juliet Stevenson speelt Getrude vurig en sensueel maar ook moederlijk en haar relatie met Claudius indrukwekkend gespeeld door Angus Wright is bijna die van een dwaze verliefdheid. Jessica Brown Findlay weet het geestelijke en lichamelijke verval van Ophelia mooi te verbeelden.

Het stuk eindigt met dood en verderf maar wordt het in deze versie terughoudend bijna teder verbeeld en hoewel de liefde schrijnend is, is dat het gevoel wat overheerst, mensen die van elkaar houden maar door de gecompliceerde en verbitterde relaties uiteindelijk toch ten onder gaan.

De voorstelling duurt een kleine vier uur maar die tijd is werkelijk voorbij gevlogen en deze 'Hamlet' is een ervaring die me nog lang zal bijblijven.

Deze voorstelling zag ik 's avonds op vrijdag 16 juni 2017

© foto's Manuel Harlan




donderdag 15 juni 2017

The Girls : A Musical Comedy - Phoenix Theatre


Deze avond ga ik naar 'The Girls' een verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen dat bekend werd door de film 'Calender Girls' van Tim Firth uit 2003 en het gelijknamige toneelstuk uit 2008. Firth bewerkt het materiaal nu opnieuw als musical in samenwerking met songschrijver Gary Barlow.

Het verhaal speelt zich af in een dorpsgemeenschap in Yorkshire waar het leven van Annie en John op de kop wordt gezet als blijkt dat John een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Na zijn dood heeft Chris, Annie's hartsvriendin, het idee om geld bijeen te brengen om een nieuwe bank te kopen voor het ziekenhuis en de oude te vervangen waar John zo'n hekel aan had. Ze heeft het briljante idee om samen met de andere vrouwen van het Women's Institute een naaktkalender maken. Chris heeft er niet zoveel moeite om uit de kleren te stappen maar de andere dames hebben meer overtuiging nodig. Bovendien krijgen ze te maken met tegenstand van het hoofdkantoor. Uiteindelijk komt de kalender er en met veel meer succes dan ze ooit hadden durven dromen.

De musical is heel ander gestructureerd dan de film waardoor het verhaal pas na de pauze écht op stoom komt. De eerste akte geeft voornamelijk een beeld van het dagelijkse leven van de dorpsgemeenschap en het bijzondere verhaal dat sommigen van hen meemaken. 

'The Girls' is echt een project van het duo Tim Firth en Gary Barlow, niet alleen door hen geschreven maar ook nog eens door Firth zelf geregisseerd. Ik kan er niet  de vinger op leggen waar het dan precies aan schort maar een andere regisseur  had waarschijnlijk een nieuwe impuls aan deze musical kunnen geven. 


De structuur van het script rammelt en dat vooral in de eerste akte, en de muziek bestaat teveel uit op zichzelf staande maar wel catchy songs en voelt niet als een samenhangende score. Een van de meest briljante liedjes 'Yorkshire' opent de voorstelling en muzikaal wordt dat niveau nergens meer gehaald. Het karakter van Annie heeft twee mooie solo's. In 'Scarborough' mijmert ze over wat een leven zonder John voor haar gaat betekenen en in de tweede akte zit 'Kilimanjaro' waarin ze werkelijk wordt geconfronteerd met haar eenzaamheid als weduwe en waarbij iedere dag opnieuw een strijd is. Hulde aan de makers overigens dat ze deze ziekte waarmee iedereen op een of andere manier wel te maken krijgt op zo'n waardige manier door het verhaal hebben verweven. Want 'The Girls' gaat vooral over de pracht van het leven.

De cast is zonder uitzondering fantastisch. Helaas waren bij mij bezoek de twee hoofdrollen vervangen. Claire Moore was vrij en Joanna Riding ziek. Dat kan gebeuren uiteraard en hoewel Jenny Gayner als de vastberaden Annie en Shirley Jameson als de ietwat rebelse Chris het geweldig deden had ik toch graag de eerste cast willen zien. 

Maar ik heb enorm genoten van alle dames. Debbie Chazen als de eenzame Ruth, Sophie Louise Dann als de stoeipoes op leeftijd Celia, Claire Machin als de vastberaden koordirigente Cora en Michele Dotrice als Jessie, de gepensioneerde onderwijzeres die alles doet wat men juist niet van haar zou verwachten. Maar niet alleen de vrouwen zijn erg goed. Josh Benson en Ben Hunter vallen op als de rebelse pubers Tommo en Danny. En Joe Caffrey en James Gaddas als de vaders Rod en John. 


Set en kostuums zijn prachtig ontworpen door Robert Jones waarbij het zacht glooiende landschap van Yorkshire wordt verbeeld door vele kasten in allerlei formaten en waarbij dankzij de belichting van Tim Lutkin in een oogwenk buiten ineens binnen is en andersom. De musical zit vol prachtige kleurrijke scènes in de verschillende seizoenen van het dorpsleven. En mooi om te zien dat de zonnebloem, het symbool van de 'calender girls', ook op verschillende manieren in deze musicalproductie is verweven. 

'The Girls' zit vol briljante humor die een apotheose kent in de scène waarin de dames ook daadwerkelijk uit de kleren gaan. Als ware het een zorgvuldig gechoreografeerd ballet wordt de ene na de andere foto vereeuwigd voor de kalender waarbij ook Miss Wilson en Miss Wilson die normaal gesproken alleen de koffie en thee in het parochiehuis verzorgen een hilarisch leuk aandeel hebben. 

Een lach en een traan liggen erg dicht bij elkaar in deze sympathieke vreugdevolle productie  die inmiddels kan worden toegevoegd worden aan de rij van nieuwe Britse musicals die het in de recente West End historie niet hebben gered. Een klein half jaar in het Phoenix Theatre is uiteraard veel te kort en wat mij betreft zeer onterecht. Want ondanks de tekortkomingen had ik 'The Girls' graag nog een keer willen zien.


Deze voorstelling zag ik 's avonds op donderdag 15 juni 2017

© foto's Matt Crockett




Half A Sixpence - Noël Coward Theatre


Als eerste staat vandaag de matinee van 'Half A Sixpence' op het programma. Deze musical zag ik al eerder in december vorig jaar een een uitgebreid verslag daarvan is hier na te lezen. Enorm genoten toen en omdat deze voorstelling 2 september gaat sluiten is de keuze niet moeilijk om nog een laatste keer te gaan kijken. 

Een prachtige plaats met korting in de stalls en ook dit keer weer een geweldige voorstelling met een voltallige eerste cast. Charlie Stemp is het stralende middelpunt van 'Half A Sixpence'. Wat een energie en wat een talent. Ik denk dat we nog veel van deze acteur gaan horen. Hij is gecast in de titelrol van 'Dick Whittington' komende Kerst in het London Palladium en hij zou een gedroomde Bert zijn mocht 'Mary Poppins' nog een keer naar Londen terugkeren. 

De voorstellingen van 'Half A Sixpence' worden op 24 augustus gefilmd dus duimen maar voor een release op DVD. En ben je voor begin september nog in Londen. Ga kijken !

Deze voorstelling zag ik 's middags op donderdag 15 juni 2017

© foto Manuel Harlan

woensdag 14 juni 2017

Annie - Piccadilly Theatre


Die avond ga ik naar het Piccadilly Theatre voor de musical 'Annie'. Een onverwoestbare klassieker onder de familiemusicals die dateert uit 1977, maar wellicht nog bekender is door de verfilming uit 1982. Deze versie onder regie van Nikolai Foster dateert uit 2011 en was de afgelopen jaren al als tournee te zien. En nu dus op West End, de eerste revival in Londen sinds 1998.

'Annie' speelt zich af in 1933 tijdens de Grote Depressie en gaat over de 11-jarige Annie die in een New Yorks weeshuis woont dat met strikte hand wordt geregeerd door Agatha Hannigan, een niet erg charmante verschijning met nogal een drankprobleem. Annie is vastbesloten om samen met trouwe viervoeter Sandy haar ouders te vinden die haar als baby te vondeling legden op de trap van het weeshuis. Maar haar enige aanknoping is de helft van een medaillon. 

Ondertussen is miljonair Oliver Warbucks om goede sier te maken op zoek naar een weeskind om de Kerst mee door te brengen. Het oog van zijn secretaresse Grace valt op het brutale roodharige weesje en eenmaal op 5th Avenue duurt het niet lang voor ook Warbucks valt voor de charmes van Annie. Hulp komt uit onverwachte hoek als ook president Roosevelt ten tonele verschijnt, maar er is ook tegenstand van de geslepen Hannigan en haar broer Rooster en diens vriendin Lily.


Ik geef graag toe dat deze musical niet op mijn lijstje had gestaan, als Miranda Hart niet was gecast als Miss Hannigan. Oké ze is niet de allerbeste zangeres maar weet toch met gemak te overtuigen in 'Little Girls' en 'Easy Street' en dankzij de geweldige performances van Jonny Fines en Djalenga Scott als Rooster en Lily, valt in dat nummer niet eens zo op dat ook dansen niet in haar genen zit. Maar Hart als Hannigan is heerlijk excentriek, ze maakt dankbaar gebruik van haar lengte in het tegenspel met de weesjes en is gewoon enorm grappig en haar enthousiasme is aanstekelijk. 

Alex Bourne speelt verdienstelijk al is zijn rol van Daddy Warbucks niet de meest interessante. Holly Dale Spencer is grandioos in de rol van Grace Farrell en zingt met het grootste gemak de sterren van de hemel. De talentvolle kindercast die deze avond op het toneel staat is Team Rockefeller waarbij vooral Nicole Subebe als Molly de show steel, te schattig. En Annie wordt overtuigend vertolkt door Ruby Stokes al moest ik even wennen aan een Annie met rode vlechten omdat ik de rol toch nog altijd het meeste associeer met de roodharige krullenbol uit de film.


En als je de twee uitgekauwde nummers 'Tomorrow' en 'Hard Knock Life' uit de charmante score maar even vergeet is de muziek van Charles Strouse dik in orde. 'Maybe' bezorgt toch kippenvel en het is genieten van 'Easy Street' en 'N.Y.C.' Al kan ik 'I Think I'm Gonna Like It Here' niet horen zonder even aan Plien & Bianca te denken.

Colin Richmond ontwierp de set en de kostuums en hoewel het decor, een gigantische legpuzzel van een oude New Yorkse stadsplattegrond, me wel erg aan 'Matilda' deed denken, levert zijn design samen met de belichting van Ben Cracknell toch prachtige kleurrijke plaatjes op. Ook de choreografie van Nick Winston is dik in orde al is het jammer dat ze voor de West End versie van deze tourmusical niet hebben geïnvesteerd in een groter ensemble zodat de dansnummers nog beter tot hun recht zouden komen.

'Annie' is eigenlijk heel gedateerd en voelt in deze tijd op momenten te patriottistisch maar het is en blijft een heerlijke avond uit. Ik ben erg blij dat ik Miranda Hart als Miss Hannigan heb kunnen zien. Om maar even een quote uit haar eigen sitcom te gebruiken. Such fun!


Deze voorstelling zag ik 's avonds op woensdag 14 juni.
© foto's Paul Coltas

42nd Street - Theatre Royal Drury Lane


Voor de eerste matinee is het weer het gebruikelijke haast- en vliegwerk om bij het theater te komen. Begin van de middag aangekomen met de Eurostar, inchecken in het hotel, opfrissen en even een snelle lunch en koffie voor ik naar Theatre Royal Drury Lane ga voor de start van deze theatertrip.

'42nd Street' is een musical die in 1980 op Broadway debuteerde maar gaat eigenlijk nog veel verder terug in de tijd en is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1933 waarvoor Harry Warren en Al Dublin de muziek en teksten schreven. Behalve de muziek uit de film '42nd Street' is voor deze musical ook geleend uit hun overige repertoire uit de jaren '30. 

'42nd Street' was in 1984 voor het eerst op West End te zien in hetzelfde Drury Lane en voor deze revival is voor het eerst de Warren en Dublin song 'Boulevard Of Broken Dreams' in de voorstelling te horen, een solo voor het karakter Dorothy Brock, een nummer dat de oorsprong vind in de film 'Moulin Rouge' uit 1934. De regie is in de vertrouwde handen van Mark Bramble, één van de co-auteurs van de originele versie.


Het verhaal van deze backstage musical dat zich afspeelt in de jaren van de Grote Depressie heeft niet veel om het lijf. Juist op het moment dat de grote musical 'Pretty Lady' bezig is aan de try-outs in Philadelphia breekt de ster Dorothy Brock haar enkel. De nogal tirannieke regisseur Julian Marsh staat op het punt om te cancelen als de cast erop aan dringt om de jonge en onervaren Peggy Sawyer uit het ensemble tot leading lady te maken.  Sawyer, een onervaren meisje uit de provincie, wordt in de aanloop naar haar grote succes heen en weer geslingerd tussen haar trouw aan de kids uit het ensemble en een nieuwe wereld vol glamour, waar ze tegen wil en dank deel van uitmaakt. En zoals in een goed showbiz verhaal betaamt speelt ook de liefde een grote rol. Billy Lawlor de leading man van de show heeft al gelijk een zwak voor Peggy, terwijl zij juist lijkt te vallen voor de charmes van Marsh. En Dorothy Brock heeft niet alleen te maken met haar oudere suikeroom Abner Dillon, die min of meer haar in het slop geraakte carrière financiert, maar ook met Pat Denning, een ex-geliefde die ze nog kent van haar loopbaan in vaudeville.


Voorspelbaar verhaal of niet, het is vanaf het eerste moment genieten van deze geweldige ode aan Broadway. De iconische openingsscène waarbij het rood fluwelen gordijn maar een klein stukje omhoog gaat en langzaam een toneel vol tappende benen onthult, bezorgt me al kippenvel. De musical maakt dankbaar gebruik van het enorme toneel van Drury Lane, de decorstukken en doeken zijn groots en de ene scènewisseling is nog imposanter dan de andere met als apotheose een enorme verlichte showtrap die van het achtertoneel langzaam naar voren schuift en waarop het ensemble straalt in een magistraal dansnummer. Wow! Kosten nog moeite lijken gespaard in de grote sets van Douglas W. Schmidt, de opulente kostuums van Roger Kirk en het uitgekiende lichtplan van Peter Mumford. Exceptioneel mooi en een genot om naar te kijken. 

De originele choreograaf was Gower Champion maar deze versie kent de choreografie door Randy Skinner die al te zien was in de 2001 Broadway revival. En het enorme ensemble is toch de échte ster van deze show in de vele energieke dansnummers, die variëren van heerlijke tap en grootse showballetten tot een galante ode aan Busby Berkeley. Je moet wel onder de indruk raken van deze getalenteerde dames en heren die hun dans met enthousiaste charme en ook nog eens spatgelijk perfect voor het voetlicht brengen. 


Maar ook de hoofdrollen zijn uitstekend bezet. Sheena Easton als Dorothy Brock was voor mij de grote verrassing. Ik kende haar alleen als popzangeres, maar ze blijkt dus ook over een prachtige theatrale lyrische stem te beschikken.  Ze speelt de rol heerlijk en hooghartig. Enorm respect ook voor Clare Halse die als de sympathieke Peggy Sawyer werkelijk de sterren van de hemel danst en tapt.  En hetzelfde geldt voor Stuart Neal als Billy Lawlor die een genot is om naar te kijken. Het is wel jammer dat de karakters in deze musical vrij schetsmatig blijven, maar goed dat ligt aan het materiaal en absoluut niet aan de uitvoering.

Ook is het genieten van de heerlijke score van deze musical. Aansprekende muziek en heerlijke klassiekers als 'We're In The Money', 'Keep Young And Beautiful', 'Lullaby Of Broadway' en 'Shuffle Off To Buffalo' en dat allemaal perfect uitgevoerd door een groot orkest. 

Opgetogen verlaat ik het theater want '42nd Street' scoort wat mij betreft op alle fronten en is van begin tot eind een groot feest. 

Deze voorstelling zag ik 's middags op woensdag 14 juni.

© foto's Brinkhoff/Mogenburg